Gåsinge pianodag på Skyttåsa

Egentligen på Nationaldagen men istället den 7 juni 2015

Som tidigare år ordnar vi här på Skyttåsa en musi-kalisk dag på vår gård Skyttåsa i Åkers Bergsslag. Alla unga (barn och ungdomar) som arbetar med att lära sig spela piano är välkomna att vara med.

Även i år kommer vi ha med vår konsertpianist Henrik Måwe, som kommer lyssna, kommentera och visa hur pianotexten kan tolkas. Vi kommer också ha med Cecilia, som förra året gjorde succé med tibetanska klangskålar kombinerat med sagoberättelser. Men den centrala delen av programmet svarar de yngre själva för. Således kommer deltagarna spela upp en eller ett par stycken som man kommit rätt bra fram med. Men det finns givetvis inget krav på fulländning! Vi skall ha något att prata om, inte bara applådera.

Givetvis är alla föräldrar och andra närstående välkomna som åhörare. Dagen är i princip gratis för yngre deltagare som bidrar med sin musik, men

medföljande bör bidra till betalningen av arrangemanget genom att lägga 200 kr i farfars hatt (som finns utställd i lokalen).

Vi spelar på tre instrument (1): En flygel 180 cm (Steinway & Son) som snart är 100 år, men blivit kärleksfullt omskött genom tiderna. Är som ny eller bättre. (2): En flygel 220 cm (S. Kawaii) nästan ny och som Henrik Måwe hjälpt oss att välja ut.

(3) Ett piano 140 cm (Sauter) med stor och fin ton.

Dessa tre instrument ligger också bakom planerna på att ordna ett läger för pianospel någon gång senare. Dottern på Skyttåsa gård, Maria 10 år, ska vara med om ett Suzukiläger i juni, och vi räknar med att erfarenheterna därifrån kommer att vara vägledande.

Program

• Välkomsthälsning

• Qigong med Cecilia.

• Hur håller man händer och armar och hur sitter man vid pianot? En liten genomgång av hållningen med pianopedagogerna Ute Henningson, Karin Rosenthal och Ragnhild

• Vi lottar ut tider för att spela med Henrik och tider för att spela på gårdens två andra instrument, där Karin, Ragnhild och Ute vägleder.

• Tid för övning på de fina instrumenten. Föräldrarna uppmanas lyssna när deras barn får vägledning i sitt pianospel. De elever som för tillfället själva inte spelar är välkomna att lyssna, det lär man sig också på, men försök att minimera spring in och ut ur lokalerna.

• Lunch. Gården bjuder på enkel mat och saft att dricka till. Den som vill äta vegetariskt eller annan specialmat ombedes ta med egen mat. Om vädret tillåter äter vi utomhus.

• Cecilia berättar en gripande historia och låter tibetansk metall ljuda.

• Mera tid för spel på de fina instrumenten.

• Elevkonsert

• Avslutningskonsert med Henrik Måwe

Vi börjar kl. 9:30 och slutar kl. 16.00.

Anmälan sker till respektive pianopedagog senast den 3/6

Som tidigare kommer troligen tidningen (någon av dem) göra ett reportage.

Välkomna! önskar Göran Struwe tillsammans med Ragnhild, Ute och Karin

 

Dela vidare

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.