Åkers Bergslag

Skyttåsa ligger mitt i det så kallade Åkers Bergslag, ett område ”sprängfyllt” av kulturminnen och lämningar från äldre tiders gruvhantering! Härifrån hämtades nämligen malm, träkol och kalk till masugnarna i det närbelägna Åkers Styckebruk.

Bruksmuseet i Åkers Styckebruk.

Åkers Styckebruk är ett av Sveriges äldsta ännu levande företag, grundat 1580. Fram till 1866 göt man här kanoner, idag har andra produkter tagit över. Om företagets historia berättas det på Bruksmuseet.

Kalkbro

Inte långt från Skyttåsa ligger Kalkbro. Det gamla kalkbrottet liknar en ravin i berget, skapad av mänskligt arbete för att skaffa fram kalk till masugnarna i Åkers Styckebruk. Ravinen ger också ett tropiskt klimat och i den kalkrika miljön trivs ovanliga växtarter, varav ett par orkidéer. Inte konstigt då att Kalkbro är känt som ett av Sörmlands floristiskt rikaste områden! Vid Flintsjön öster om Kalkbro finns ett massiv med en kvartsrik bergart. Under första halvan av 1800-talet upptogs här ett så kallat flintbrott. Flintstenen – kvartsen – som man bröt användes främst som ställsten i masugnarna vid bruket, men också som slaggmedel i masugnsprocessen.

Skottvångs Grufva

är känd sedan 1500-talet, men kan vara betydligt äldre. På området finns många gruvöppningar, de flesta vattenfyllda. En av dem – Porthålsgruvan – var en gång Sveriges djupaste gruva på över 300 meter. Här kan man boka en dramatiserad visning av gruvfrun Lova! Många av de gamla gruvbyggnaderna finns kvar och i ett av dem är idag Gruvmuseet inrymt. Det gamla maskinhuset är också det ombyggt och tjänar som en mycket frekventerad restaurant, café och musikkrog som håller öppet nästan hela året. Skottvångs Grufva arrangerar varje år också traditionsenligt midsommarfirande. Strax intill startar även en av den populära Sörmlandsledens etapper.

Kolmilan

Vid Skottvångs Grufva håller även Östra Sörmlands Gruvförening till. Varje vår byggs här upp en gammaldags kolmila som brukar tändas i mitten av juli.

Skeppsta Hytta

Glashytta, butik, kafé och konstgalleri. Här kan du se glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt blåsa glas i hyttan. Efter överenskommelse kan du även själv få chansen att prova på!

Konstnärer och konsthantverkare

Den första helgen i september ordnas varje år konstrunda i Gnesta då över 50 deltagande konstnärer slår upp dörrarna till sina hem och ateljéer. Också i Åkers Bergslag finns många duktiga konstnärer och konsthantverkare! Se vidare Nätverk Åkers Bergslag!

Gripsholms Slott, Mariefred, Birka, Taxinge slott och Stockholm!

Knappt 3 mil bort, i fagra Mariefred, ligger ett av Sveriges kungaslott – Gripsholm – grundat av Gustav Vasa anno 1537. Här ryms såväl Hertig Karls kammare från 1500-talet som Gustav III:s teater från 1700-talet, liksom Svenska statens porträttsamling.

1700-talsidyllen Mariefred är värd ett besök i sig med sitt myller av små, små hus från 1700-talet, sitt värdshus och sin hjorthage. Här kan man strosa utmed de slingriga gatorna och shoppa i trevliga små butiker. Varje sommar brukar här anordnas Riddarspel!

Dessutom kan du ifrån Mariefred åka gammaldags ångtåg och/eller ta en trevlig ångbåtstur till huvudstaden Stockholm eller till Taxinge slott där du kan uppleva norra Europas största kakbord med ca 50 sorters hembakat bröd.

Från Mariefred kan du ta båten ut till den gamla legendariska vikingastaden Birka och uppleva någonting utöver det vanliga. Se avgångstider här! Strömmabolagen

Grafikens Hus

I Mariefred ligger också Grafikens Hus, en av Mälardalens mest välbesökta museum och konsthallar och ensamt i Sverige om att ha fokus på den grafiska samtidskonsten. Här kan du se konstutställningar, handla grafisk konst, möta konstnärer och delta i konstvisningar i en stimulerande miljö. I grafikverkstaden kan du som själv är konstnär delta i vidareutbildning 0ch workshops. Här håll även kurser och skapande aktiviteter för barn och unga.

Uppmälby

Bara 16 km bort, strax utanför Björnlunda, ligger gården Uppmälby, ett litet biodynamiskt jordbruk med inriktning på självhushållning och försäljning av biodynamiska produkter som grönsaker, mjöl och lamm till Gården som levererar till skolor, daghem, hälsokost, restauranger, och privatpersoner eftersträvar balans mellan grönsaksodling, jordbruk och djurhållning, mellan produktion och efterfrågan och mellan nytta och nöje. Ring och beställ dina varor i förväg! I mån av tid och möjlighet tas besökare emot för visning: 0158 – 206 28

Turistbyråer

Strängnäs och Mariefreds Turistbyrå
Gnesta Turistbyrå

 

 

 

Dela vidare

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.