Vildmark!

Skyttåsa Skog ligger så som namnet klingar mitt i skogen. Ja, faktiskt mitt i den sörmländska vildmarken! Gården tillhör Åkers Bergslag, ett av Sörmlands mest natursköna och storslagna vildmarksområden, så unikt att det har utsetts till riksintresse för friluftslivet i Sörmlands län.

Här kan man en tidig morgon ströva på ensliga vägar utan att höra något annat än de karaktäristiska ropen från en duvhök där den glider fram över trädtopparna, spejandes efter byte. I skogarna finns rikligt med älg, grävling, hare, rådjur och vildsvin. Har man riktig tur kanske man till och med kan få se skymten av ett lodjur! Och kommer man på sin vandring fram till någon av de många små sjöarna kan man kanske få skåda Sörmlands landskapsfågel, fiskgjusen, som häckar här eller höra storlomens rop ljuda över vattenytan!

Viltfakta                                                    

Inom området finns:

  • Älg – ca 8 st/1000 hektar
  • Rådjur – ca 8 st/1000 hektar
  • Kronhjort (mindre omfattning)
  • Dovhjort (mindre omfattning)
  • Lodjur – ca 1 st/5000 hektar
  • Rovfågel – ormvråk, duvhök, fiskgjuse och tidvis havsörn
  • Skogsfågel – tjäder och i viss mån även orre

Jakt

Inom gårdens marker finns bra skjutlägen för t ex grisjakten.

Fiske

I Åkersskogarna runt gården finns många små sjöar, flera av dem med stränder och omgivningar helt fria från fritidsbebyggelse och annan modern exploatering. Särskilt populära för flugfiske, spinnfiske, pimpelfiske och mete är sjöarna runt Holmsjön. Här finns goda chanser att få ädelfisk som regnbågslax och röding. Fiskekort kan köpas av den lokala sportfiskareföreningen.

Sörmlandsleden

Den populära vandringsleden Sörmlandsleden finns ett par kilometer bort. Längs med leden finner du utsiktspunkter, gamla gruvor, intressanta sjöar och andra natur- och kulturminnen.

Flora

Också floran är av ett slag i sig, starkt påverkad av kalk finns här inslag av orkidéer och andra ovanliga arter. Det närliggande naturreservatet Kalkbro är faktiskt känt som ett av Sörmlands floristiskt rikaste områden!

Bär och svamp

finns att plocka i rikliga mängder under sensommar och höst.

 

 

 

 

 

 

Dela vidare

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.