Kategorier
Kök

Fettavskiljare, vad är det och varför är det viktigt?

Den som har läst om fettproppen på 40 meter och med en nätt vikt om 130 ton i London inser snabbt att en fettavskiljare är en bra sak. För när fett hälls ner i avlopp kan det till slut bli totalstopp.

En fettavskiljare är ett måste för exempelvis restauranger. Det är en produkt som helt enkelt ser till att skilja fettet från exempelvis vatten. På så sätt förhindras just en sådan fettpropp som uppstod i Londons avloppssystem. Själva fettavskiljaren är ett aggregat som ser till att separera fettet så att fettet kan hamna på rätt ställe. Avloppssystemet och hanteringen fungerar lite annorlunda i Sverige mot Storbritannien, och kraven på livsmedelsbranschen är lite annorlunda.

Återvinna matfett och motverka fettproppar i avloppet med fettavskiljare

Du kan faktiskt få en fettpropp i avloppet hemma. Det händer framför allt om du häller matfetter rakt ner i avloppet. För att undvika att det bildas fettproppar hemma ska du aldrig hälla olja eller fetter rakt ner i avloppet. När fettet kyls ner i avloppet så stelnar det och det bildas proppar som till slut kan orsaka stopp i avloppet.

Du kan också underhålla och motverka fettproppar genom att hälla varmt vatten i diskhon och använda dig av fettlösliga samt skonsamma diskmedel. Du kan också lämna in större mängder matfett som du separerat på återvinningen. Genom att återvinna matfetter sparar du avloppet och miljön. Det räknas till brännbart avfall och du kan kolla vad som gäller i din kommun.