Från Skyttetorp till Skyttåsa Skog

I slutet av 1800-talet var Skyttåsa Skog ett skogvaktarboställe som hette Skyttetorp och som beboddes av skogvaktaren Gustav Lindström. Då fanns här tre hus som låg på rad. Två av dem finns idag kvar medan det tredje revs i början av 1900-talet. År 1904 tillträdde en man som hette Hjalmar Jansson som drev lantbruk på 14 tunnland mark. Det var Hjalmar som ändrade gårdens namn från Skyttetorp till Skyttåsa Skog. Det var också han som år 1915 lät uppföra den nuvarande vita mangårdsbyggnaden.

”Chiefens Retreat”

Under den andra hälften av 1900-talet kom gården att ibland lite skämtsamt  kallas för ”Chiefens Retreat”. Chiefen, det var nuvarande ägarens, Göran Struwes, far, Carl Struwe. Carl och hans hustru Ebba köpte Skyttåsa år 1964. Carl ville ha Skyttåsa som sitt ”retreat”, eller tillflyktsort, undan en värld han själv inte längre kände sig hemma i.

Self made man

Fast så hade det inte alltid varit! Carl Struwe var något av en ”self made man”. Han hade en stark vilja att lyckas i livet och lyckades också ganska bra: Han föddes i Finspång 1897, växte upp under proletära förhållanden i en industriarbetarfamilj med många barn. Redan som tolvåring försökte han  försörja sig själv genom att samla kottar och annat bränsle..  Som sextonåring vandrade han till fots till Norrköping, där han mönstrade på ett av Grängesbergsbolagets fartyg. I flera år jobbade han sedan som eldare, det vill säga han skyfflade kol på fartyg som skeppade malm till olika destinationer jorden runt. På det sättet reste Carl inte bara på de olika världshaven, han fick också se olika delar av Indien, Kina, Europa och USA. Han hade teknisk och matematiskt begåvning. Ombord på fartygen läste han in matematiken via olika korrespondenskurser. Därefter sökte han till Navigationsskolan i Göteborg och blev så småningom sjöingenjör och maskinchef. Därav det lite skämtsamma smeknamnet ”Chiefen”.

Mannen av värld

År 1935, efter 22 år på sjön, gick han i land för gott. Han var 38 år och började jobba på vattenverket på Lovö. Vattenverkets chef hade en tjugofemårig hustru som hette Ebba. Ebba ville lära sig engelska och eftersom Carl var ”mannen från sjön” och ”mannen av värld” anlitades han som privat engelskalärare åt Ebba. Inom ett år hade Ebba skilt sig och gift om sig med Carl. Av naturliga skäl kunde varken Ebba eller Carl vara kvar på vattenverket varför Carl istället tog tjänst på Veterinärhögskolan i Stockholm där han blev maskinmästare med ansvar för värme, vatten och el. Omkring 1960 blev han maskinchef.

Skulle kunna räkna

1944 föddes Göran som yngsta barnet av tre. Han växte upp på Veterinärhögskolan där fadern hade en tjänstebostad. Pappa Carl hade tydliga sociala mål med sina barn: de skulle kunna räkna! För det hade inte han kunnat som ung. Och de skulle ta studenten. Och det gjorde de.

Så långt bort som möjligt

1957 bosatte sig Carl med familj i en villa i Sollentuna. Men redan i början av 1960-talet beslutade sig kommunen för att expropriera hela området vilket gjorde Carl så ursinnig att han bestämde sig för att hitta ett ställe som låg så långt bort man bara kunde komma från allt vad kommunala tjänstemän hette! Och det var så han hittade Skyttåsa Skog. Skyttåsa blev ”Chiefens” Retreat. Här bosatte sig Carl ensam år 1963 – samma år som han gick i pension. Ebba bodde kvar i Stockholm, först i villan och sedan i en lägenhet där hon hade en liten sömmerskerörelse. Carl skrev många och långa brev till henne där han försökte övertala henne att komma efter och så småningom gjorde hon också det.

Carl blev 89 år och Ebba 96. De bodde kvar på Skyttåsa till 1985 då de flyttade till Eskilstuna. Carl hann knappt komma dit innan han blev intagen på sjukhus varpå han kort därefter avled.

Skyttåsa idag

Idag ägs och drivs Skyttåsa Skog av yngste sonen Göran och hans familj. Läs mer under fliken Om oss!

 

 

Dela vidare

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.